‘Cafeïne vergroot spierkracht’

BAARN – Met de leeftijd neemt de kracht van de spieren af. Onderzoek laat zien dat cafeïne de oudere spieren een boost geeft. Hierdoor kunnen ouderen hun kracht behouden en vermindert de kans op vallen en blessures.

Sportwetenschappers van de Coventry University presenteerden de resultaten van hun onderzoek op een bijeenkomst van de Society for Experimental Biology. Ze kwamen tot de conclusie dat cafeïne de kracht van twee soorten spieren bij muizen vergrootte. Het effect bleek wel iets kleiner bij oudere spieren.

Volwassen spieren
“Ondanks een verminderd effect bij ouderen, heeft cafeïne nog steeds een positief effect op de spieren”, vertelt onderzoeker Jason Tallis. Het grootste effect vond hij bij volwassenen in hun beste jaren. Op jonge spieren had de cafeïne het minst invloed.

Volgens Tallis is het belangrijk om lichamelijk actief te blijven, zodat de spieren gezond en sterk blijven. Ook met het ouder worden. “Het prestatieverhogende effect van cafeïne kan daarbij veel voordelen geven voor ouderen. De afname in spierkracht draagt bij aan blessures en verminderde kwaliteit van leven.”

Door: Annemieke Hoogland
Bronnen: EurekAlert
02-07-2012
Laatst gewijzigd op: 02-07-2012